Blog

Komoly aggályok a LED-es világítási lámpatestek ipari felhasználása mellett!


Természetes törekvés, hogy az ipari létesítményekben lévő világítási rendszereket az előírt megvilágítási határértékek mellett minél gazdaságosabban, kisebb ráfordítással valósítsuk meg, természetesen az elvárt minőségi szint betartása mellett.
Az új LED-es technológia fejlődésével, terjedésével számos partnerünknél sok, eddig ismeretlen vállalkozás jelent meg LED-fényforrásos lámpatest ajánlatokkal Ezek nagymértékű energia-megtakarítást, igen hosszú lámpatest élettartamot ígérnek. Alkalmunk volt megismerni több ajánlatot és műszaki leírást, és megállapítottuk, hogy ezek nagy része olyan információkat közöl tényszerűen, amelyek sok esetben nem felelnek meg a valóságnak, így megtévesztőek lehetnek!


 Néhány példa:


 - Az ajánlatok egy része a megtérülési idő számításánál csak a LED–ekbe táplált villamos teljesítményt veszi figyelembe, a működtető elektronika veszteségét nem! Ebből a torzításból adódóan az ajánlatban szerepeltetett megtérülési idő akár 20%-kal hosszabb lehet a valóságosnál!


 - Az ajánlatokban, sok esetben a kiváltandó lámpatest helyére kerülő új LED-s lámpatest fényárama – ami a megvilágítás szempontjából lényeges alapadat – vagy nincs feltüntetve, vagy kisebb mint a specifikáció ezáltal nem teljesül az elvárt megvilágítási érték.


 - Csábító, 50 000-100 000 órás élettartamot ígérnek. A legnagyobb, megbízható, nemzetközi LED gyártók is azonban ennél sokkal rövidebb (20 000 - 30 000 óra), élettartamot garantálnak.


A LED-eket tápláló elektronikus tápegység élettartama sem éri el sok esetben az 50 000-100 000 órát!

 Előbbiek alapján javasoljuk, hogy legyenek óvatosak és körültekintőek, az ajánlatok mellé mindenképpen kérjenek be műszaki paramétereket igazoló dokumentumokat, vizsgálati eredményeket, és külső, független szakértőkkel vizsgáltassák meg az ajánlat tárgyát képező lámpatesteket.


 Bár kétségtelenül a jövő egyik fényforrása a LED, jelenleg azonban ipari alkalmazásban a fényáram azonosság és a beszerzési költség arány-, valamint az alkatrész utánpótlás vonatkozásában még nem gazdaságosak a hagyományos (pl.:Nátrium) világítási rendszerekkel szemben.


 

Vissza a bloghoz

Mindannyiunk munkaterületén elengedhetetlen az előírt biztonságtechnikai, munkavédelmi, tűzvédelmi dokumentációk megléte, azok helyessége.

Ingyen kínáljuk Önnek a megoldást!

villamos biztonságtechnikai
állapotfelmérés

munkavédelmi
állapotfelmérés

tűzvédelmi
állapotfelmérés

Minden elkötelezettség nélkül elvégezzük vállalkozása, vagy a beosztásához tartozó terület villamos biztonságtechnikai, munkavédelmi, tűzvédelmi állapotfelmérését. Szakértő kollégáink átvizsgálják a meglévő dokumentációkat, feltérképezik a hiányosságokat és javaslatot tesznek azok megszüntetésére.
Ha a napi feladatok lefoglalják, ha nem kenyere az adminisztráció, bízza ránk a biztonságtechnikai állapotfelmérést.
Keressen meg bennünket, és mi levesszük válláról ezt a terhet!