Esettanulmányok

Lézerszkennerek telepítése egy gyorsan mozgó termék szállító járműre a balesetmentes munkavégzés érdekében


A feladat elvégzése előtti állapot:

A hűtőgépeket szállító kocsi nagy sebességgel mozog a kalodák között. Üzem közben a kezelőszemélyzet a gép hátsó része felől időközönként be kell hogy menjen a munkaterületre, ezért közvetlen veszélynek van kitéve az ott közlekedő szállítókocsi miatt.
Semmilyen védelem nincs kiépítve amely jelezné a vezérlésnek, hogy a kezelő a veszélyes térben van.(1.ábra)

1.ábra: A szállítópálya, szélein oszlopokkal, műtárgyakkal, háttérben a nagysebességgel mozgó  termékszállító kocsi

A megoldásunk:

Egy optimális megoldás alkalmazásával teljesen biztonságossá sikerült tennünk a gépegységet.
Egy új védelmi rendszert terveztünk és építettünk, amely a gyorsan közlekedő kocsit megállítja, ha a kezelőszemély a biztonságos távolságon belül elé lép.

A kocsi elejére és hátuljára lézerszkennert szereltük, amelynek jeleit egy biztonsági rendszer dolgozza fel. (2.ábra) Amennyiben a kezelő 2m–en belül a mozgó kocsi veszélyes terébe lép, a lézerszkenner jelet ad a rendszernek, amely azonnal megállítja a kocsit.
A kivitelezésünk során bonyolította a helyzetet, hogy a kocsi közlekedési utvonala két szélén, a szkenner érzékelési tartományában veszélyes távolságon belül oszlopok, egyéb műtárgyak találhatóak. Ezek fals jelet adnak a lézerszkennernek folyamatosan generálva indokolatlan megállítások sorozatát. Ezért a biztonsági rendszer szoftverkörnyezetében ki kellett alakítani egy olyan folyamatot, hogy a szkenner kizárólag embert érzékeljen, egyéb fixen letelepített tárgyakra ne reagáljon.

Az első hallásra egyszerűnek tűnő projekt során komplex kihívással kerültünk szembe mert a maximális biztonság jegyében több összehangolt folyamatot kellett precizen és gondosan végrehajtani.

2.ábra: biztonsági rendszer kapcsolási rajz

Vissza az esettanulmányokhoz

Mindannyiunk munkaterületén elengedhetetlen az előírt biztonságtechnikai, munkavédelmi, tűzvédelmi dokumentációk megléte, azok helyessége.

Ingyen kínáljuk Önnek a megoldást!

villamos biztonságtechnikai
állapotfelmérés

munkavédelmi
állapotfelmérés

tűzvédelmi
állapotfelmérés

Minden elkötelezettség nélkül elvégezzük vállalkozása, vagy a beosztásához tartozó terület villamos biztonságtechnikai, munkavédelmi, tűzvédelmi állapotfelmérését. Szakértő kollégáink átvizsgálják a meglévő dokumentációkat, feltérképezik a hiányosságokat és javaslatot tesznek azok megszüntetésére.
Ha a napi feladatok lefoglalják, ha nem kenyere az adminisztráció, bízza ránk a biztonságtechnikai állapotfelmérést.
Keressen meg bennünket, és mi levesszük válláról ezt a terhet!