Esettanulmányok

Habosító tér biztonságvédelme


Megrendelőnk által üzemeltetett ajtóhabosító gép, habosító térvédelmének tervezésére és megvalósítására kaptunk megbízást. A habosító tér biztonsági (szervíz) ajtókkal van ellátva melyeknek nyitásakor a berendezés mechanikai működése leáll megvédve a habosító térbe belépő operátort a sérüléstől, balesettől. A habosító térbe a szervíz ajtókon kívül személyek csak úgy juthatnak be, ha a gyártási folyamat miatt kialakított nyílásokon bemásznak. Ezeken a helyeken semmiféle biztonság technikailag megfelelő védelem nem volt kialakítva.

Feladatunk az ajtóhabosító szerszám cseréjére szolgáló betöltő állomás nyílása védelmének valamint a habosító egység betöltő nyílása védelmének kialakítása volt. Meg kellett oldanunk, hogy a habosító zárt terébe a két nyíláson keresztül személyek ne tudjanak bejutni, a gép működésének azonnali letiltása nélkül. A gyártási folyamatot, a szerszámok mozgását az alkalmazott védelem nem korlátozhatja.  A munkálatoknál figyelembe kellett venni a berendezés működésének szélsőséges körülményeit.

Az eredetileg kiépített rendszer nem felelt meg a biztonsági követelményeknek, mivel a habosító térbe vezető szerszámnyílások megfelelő védelemmel nem rendelkeztek. Az ajtóhabosító szerszámbetöltő nyílásait felszereltük némító vezérelt fényfüggönnyel, (1.ábra) a fényfüggöny működését kiértékelő biztonsági relével,(2.ábra) valamint optikai érzékelővel a némítás vezérléséhez. Mivel a szerszámok mozgásiránya a gépbe befelé is irányul, ezért a fényfüggönyök némítás vezérlését biztonságtechnikailag nem elegendő kizárólag optikai érzékelővel vezérelni. Megoldásként kéttős némítás vezérlést alkalmaztunk. Egyrészt a fizikailag felszerelt optikai érzékelő, másrészt a gyártási folyamathoz beállított PLC vezérlőkimenet (3,ábra) indítja a némítást. 

1. ábra: biztonsági fényfüggöny    2.ábra: biztonsági relé                             3.ábra.: vezérlő PLC

A tervezés során figyelembe vettük:

- A némítás csak korlátozott ideig maradhat érvényben, pontosan addig, amíg a munkadarab elzárja a veszélyzónába vezető utat.
- A némításnak teljesen automatikusan kell végrehajtódnia, kezelői beavatkozás nélkül.
- A némítás egyetlen elektronikus jelre nem indulhat be. Az indításhoz legalább két különböző jelre van szükség.
- A némítás indítása nem hagyatkozhat teljesen a szoftveres jelekre. Szoftveres és hardveres jelek kombinációjának használata ajánlott.
- A némító jelek csak a megfelelő sorrendben okozhatnak némítást, a helytelen jelsorozatnak a gép leállását kell kiváltania.
- A fénysorompó biztonsági működésének azonnal helyre kell állnia a felismert munkadarab áthaladását követően.
- Ha az érzékelési területen valami elakadna a némításnak meg kell szűnnie és a gépnek le kell állnia. Az elakadt tárgyat kézzel kell eltávolítani az érzékelési területről. A gép újraindítása ezt követően csak a megfelelő beavatkozás hatására történik meg. Ezt a funkciót nevezik felülbírálásnak.

 

 

               

Vissza az esettanulmányokhoz

Mindannyiunk munkaterületén elengedhetetlen az előírt biztonságtechnikai, munkavédelmi, tűzvédelmi dokumentációk megléte, azok helyessége.

Ingyen kínáljuk Önnek a megoldást!

villamos biztonságtechnikai
állapotfelmérés

munkavédelmi
állapotfelmérés

tűzvédelmi
állapotfelmérés

Minden elkötelezettség nélkül elvégezzük vállalkozása, vagy a beosztásához tartozó terület villamos biztonságtechnikai, munkavédelmi, tűzvédelmi állapotfelmérését. Szakértő kollégáink átvizsgálják a meglévő dokumentációkat, feltérképezik a hiányosságokat és javaslatot tesznek azok megszüntetésére.
Ha a napi feladatok lefoglalják, ha nem kenyere az adminisztráció, bízza ránk a biztonságtechnikai állapotfelmérést.
Keressen meg bennünket, és mi levesszük válláról ezt a terhet!